GreenGirl

Természetről... Barlangokról... Hegyekről... Növényekről... Állatokról... Mindennapokról...
Kék... akarom mondani Zölden :)

Facebook

Barlangjáró tanfolyamok

2012.03.30. 13:58 - Ashni87

Címkék: oktatás képzés barlang t2 alapfokú t1 túravezetők

Egységes Oktatási Rendszer. EOR. 2004.

Célja:

 Az oktatási rendszer egységesítésének célja a csoportok azonos szintű felkészítése a Barlangi Túravezetői és Barlangi Kutatásvezetői tanfolyamokra. Célja továbbá a természeti környezet és a testi épség megóvása a balesetek megelőzésével. Célunk az is, hogy a tárgyi tudás mellett, természettudatos szemlélet átadásával a csoport és közösségi szellemet is erősítsük.

 A Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat Oktatási Szakosztálya az oktatási rendszer egységesítésénél figyelembe vette a korábbi MTSZ-MKBT által kialakított ún. Magyar Szpeleológiai Oktatási Rendszerben (MSZOR) foglalt alapelveket. A korábbi évtizedekben, 1983-ban kialakult rendszert az időközben megjelent 13/1998.  KTM rendelettel összhangban, a megváltozott hazai és külföldi viszonyokhoz kellett igazítani a barlangjárás biztonsága érdekében. Jelen szabályozással az MKBT Oktatási Szakosztályának tagjai és oktatói többszöri egyeztetés után az oktatási rendszer egységesítésére az alábbi javaslatot teszik. Áttekintés a tanfolyamok egymásra épüléséről az 5.sz mellékletben. Az oktatási rendszer elfogadásáról és módosításáról a Társulat (MKBT) alapszabálya értelmében a Választmány dönt. 

Alapfokú barlangjáró tanfolyam

 Célja: Az alapfokú barlangjáró tanfolyam célja a barlangok, a barlangászat megismertetése és megszerettetése, valamint a természeti környezet iránti elkötelezettség elmélyítése. Azon minimálisan szükséges alapszintű elméleti, gyakorlati és tudományos ismeretek átadása, melyekkel biztonságosan be tudnak járni a csoportjukkal egyes magyarországi barlangokat.
Rendezése: Alapfokú barlangjáró tanfolyamot a barlangkutató csoportok önállóan szervezik. Az oktatási szakosztály a csoportok alapfokú képzésében segítséget nyújt, de azt nem teheti kötelezővé. Aki az egységes magyar oktatási rendszeren belül (EOR) szeretne oktatni, vizsgázni annak a 3.sz. mellékletben foglalt feltételek szerint kell eljárnia.Az alapfokú barlangjáró tanfolyam elméleti és gyakorlati tematikáját, valamint követelményrendszerét az 1. számú melléklet tartalmazza.

 Barlangjáró-Technikai I. tanfolyam (T1.)

A technikai I. tanfolyam célja, hogy az alapfokúra építve tartalmazza az összes tudnivalót, amely bármilyen szintű barlangszakasz biztonságos bejárásához szükséges. A túrázáson túl -egyszerűbb feladatok elvégzésével- hasznos tagja lehessen a csoportnak. (transzportálás, segítség a kiszerelésben) Ezen a szinten még nincs beszerelés. További feladata, hogy felkészítse a jelentkezőt a Technikai II. tanfolyamra. T1 vizsgával rendelkezők kérhetik felvételüket a Technikai II. (T2) tanfolyamra.
Rendezése: Technikai I. tanfolyamot a barlangkutató csoportok önállóan is szervezhetik. A szükséges segítséget és a vizsgáztatási lehetőséget az MKBT Oktatási Szakosztálya (OSZ) biztosítja központi vizsgáztatás keretében. Aki az egységes magyar oktatási rendszeren belül (EOR) szeretne oktatni, vizsgázni annak a 3.sz. mellékletben foglalt feltételek szerint kell eljárnia.A technikai I. barlangjáró tanfolyam elméleti és gyakorlati tematikáját, valamint követelményrendszerét a 2. számú melléklet tartalmazza.

Barlangjáró-Technikai II.-es tanfolyam (T2.)

A Barlangi túravezetői tanfolyam kezdete. Célja a magasabb szintű kötéltechnikai tudás elsajátítása a beszerelés technikával együtt. Felvétel: Központi vizsga alkalmával a Technikai I.(T1.) vizsgán nyújtott teljesítmény alapján.  Erre a tanfolyamra olyanok is jelentkezhetnek, akik nem mennek tovább a túravezetői szintre. 
Rendezése: az Oktatási Szakosztály és a csoportok szervezésében egyaránt lehetséges az MKBT OSz. tematikája és a 13/1998. KTM rendelet 3.sz. melléklet III./2. pontjában foglalt tematika alapján. Az oktatási szakosztály a túravezetői tanfolyam első részeként szervezi bentlakásos változatban a szükséges tanfolyami engedélyek birtokában.
Ideális létszám: 12-15 fő 4-5 oktatóval. Vizsgázni a tanfolyamot követő központi vizsgán lehet. (T2. Technikai II. vizsga)
Elméleti és gyakorlati vizsga követelményei: A 13/1998. KTM rendelet 3.sz. melléklet III./2. pontjában foglalt tematika alapján a 4. számú melléklet tartalmazza. 

Barlangi túravezetői tanfolyam:

 Célja a felelős barlangi túravezetők képzése (mind a barlangok, mind a túratársak szempontjából). Azon ismeretek megszerzése és elsajátítása, melyek egy magyarországi barlangban való túra vezetéséhez illetve a barlangok bemutatásához szükségesek, beleértve ebbe az összes barlangtudományi ismereteket, a jogi, természet- és barlangvédelmi, túravezetési, pszichológiai, elméleti, gyakorlati és kötéltechnikai jellegű feladatokat is. További célja az oktatók utánpótlásképzése.
A túravezetői tanfolyamon a KTM rendeletben meghatározott ismeretanyagok mellett a hangsúly az oktatási ismeretek elsajátításán és azok begyakorlásán van. A rendelet az itt végzett személyeket oktatásra alkalmas túravezetőknek minősíti.       
Jelentkezés feltétele: A technikai II tanfolyam elvégzését követő sikeres részvizsga (T2) valamint, kétéves barlangjáró gyakorlat. A jelentkezésekhez csatolni kell egy rövid szakmai életrajzot, a csoportvezető ajánlását és igazolását a két éves gyakorlatról.
Rendezése: Az MKBT oktatási szakosztálya, valamint a KTM rendeletben foglalt feltételeknek megfelelő szervezetek, akik erre a hatósági engedélyt megkapták. A záróvizsgák a tanfolyam végén vannak, a KTM rendeletben meghatározott feltételek szerint.
Elméleti és gyakorlati vizsga követelményei: A 13/1998. KTM rendelet 3.sz. melléklet III./1.-3. pontjában foglalt tematika alapján a 4. számú melléklet tartalmazza.

Barlangi Kutatásvezetői tanfolyam:

 Célja a felelős barlangi kutatásvezetők képzése (mind a barlangok, mind a kutatótársak szempontjából). Azon ismeretek megszerzése és elsajátítása, melyek egy magyarországi barlangban való kutatás szervezéséhez, vezetéséhez illetve azok szakmai és tudományos feldolgozásához szükséges.Jelentkezés feltétele: A kutatásvezetői tanfolyamra az jelentkezhet, aki a barlangi túravezetői vizsgát letette és legalább egyéves túravezetői gyakorlattal rendelkezik. Megfelel továbbá a KTM rendelet elvárásainak úgymint, 18. évét betöltötte, és középfokú képzettséggel rendelkezik.A jelentkezésekhez csatolni kell egy rövid szakmai életrajzot, a csoportvezető ajánlását és igazolását az egy éves túravezetői gyakorlatról.
Rendezése: Az MKBT oktatási szakosztálya, valamint a KTM rendeletben foglalt feltételeknek megfelelő szervezetek, akik erre a hatósági engedélyt megkapták.A záróvizsgák a tanfolyam végén vannak, a KTM rendeletben meghatározott feltételek szerint.Elméleti és gyakorlati vizsga követelményei: A 13/1998. KTM rendelet 3.sz. melléklet III./4. pontjában foglalt tematika alapján a 4. számú melléklet tartalmazza.

Központi vizsgáztatás:

 Célja: az egységes követelményrendszer érvényesítése és egységes számonkérésének a biztosítása évente egy alkalommal. Időpontja igazodik a csoportok alapfokú tanfolyamaihoz. (június végén)  Vizsgázhat minden olyan személy, aki az egységes oktatási rendszer EOR 2004 irányelveit és az előírt vizsgakövetelményeket elfogadja és annak értelmében a vizsgára felkészült. Vizsgázni lehet előzetes jelentkezés alapján Alapfokú barlangjáró (Af.), Barlangjáró technikai I.(T1), Barlangjáró technikai II.(T2) követelményrendszer alapján. A jelentkezésekhez csatolni kell egy rövid szakmai életrajzot és a csoportvezető ajánlását, amely a vizsgázó képzettségét és gyakorlatát igazolja.Minden vizsgázó a vizsgát megelőzően balesetvédelmi oktatásban részesül, és azt aláírásával nyugtázza.Az elméleti és gyakorlati vizsgázás részleteiről a vizsgázókat előzetesen tájékoztatják a „Vizsgarend” közzétételével. 

Egyéb tanfolyamok:

 Barlangi idegenvezető tanfolyam: Célja a magyarországi idegenforgalmi barlangokban szakszerű tájékoztatással látogatók biztonságos vezetése a kiépített, megnyitott szakaszokon.A korábbi években a Társulat titkársága szervezte saját szerkesztésű oktatási anyaggal. 

 Magashegyi barlangtúra (expedíciós túravezetői): Külföldi barlangok biztonságos bejárásához nyújt technikai gyakorlatot. Fakultatív tanfolyam túravezetőknek és technikai II.-es végzettségűeknek. Ezek a túrák oktató jelleggel kerülnek megrendezésre magashegyi barlangokban. A részvétel feltétele a külföldi mentésre érvényes biztosítás megléte. 

 Kiegészítő tanfolyamok: A „hivatalos” oktatáson túlmutató ismeretek megszerzésének lehetősége, amennyiben van rá kereslet és energia szakkirándulások és szaktanfolyamok keretében.
Például:
-Versenyszervezői tanfolyam (a versenyek tapasztalatainak összegyűjtése és leírása.)
-Tudományos szaktanfolyamok (régészet, vízkémia stb.):
-Téli hegymászó tanfolyam. Különös tekintettel a lavinák veszélyhelyzeteinek a felismerésére.
-
Ásatásos barlangkutatási ismeretek (Régészeti Szakosztály szervezésében)
-
Vízkémiai ismeretek (Pl. Alba-Regia csoport szervezésében Tésen)
-
Barlangföldtani ismeretek.  
-H
idrogeológiai - hidrológiai ismeretek. Mérések, mérőeszközök.
-
Barlangtérképezési ismeretek. GPS használat.
-Barlangfotózási ismeretek, digitális fotózás.
o Dokumentációkészítési ismeretek. Publikálás. 

Készült: Budapest. 2004. november 24.  

Fenti tervezet alapja az MKBT Elnökségi ülésén előterjesztve és a Tájékoztató 2005. január-februári számában közzétéve.   

Átdolgozva: Budapest. 2008. március 03. 

Mellékletek:

1.sz melléklet:  Alapfokú barlangjáró tanfolyam elméleti vizsgakövetelmények.

                         Alapfokú barlangjáró tanfolyam gyakorlati vizsgakövetelmények.

2.sz melléklet:  Barlangjáró Technikai I. tanfolyam elméleti követelmények.

                         Barlangjáró Technikai I. tanfolyam gyakorlati követelmények.


3.sz melléklet:
  Tanfolyamok szervezésének feltételei.


4.sz melléklet:
  A barlangi túravezető, illetve barlangi kutatásvezető-képzés szakmai követelményei.


5.sz melléklet:
Tanfolyamok egymásra épülése. 


 
Mellékletek
 

1.sz melléklet:

 

Alapfokú barlangjáró tanfolyam elméleti vizsgakövetelmények.

I.  BARLANGI TÚRA és BIZTONSÁGA

1.   A barlangi túra létszáma és személyi feltételei.
2.   A túravezető illetve a túrázók jogai és kötelességei.
3.   A barlangjárás három alapelve.
4.   Viselkedési normák csoportban és barlangban. (egy kis szociálpszichológia)
5.   Közlekedés a barlangban, barlangi mozgásformák.
6.   A barlangi közlekedés természetvédelmi vonatkozásai.        
7.   A biztosítás fajtái és eszközei, alkalmazásuk módjai.
8.   Szükséges teendők baleset esetén.            
9.   Elsősegély minimum alapismeretek. (tényfelismerés)

II. TECHNIKAI ALAPISMERETEK:

1.        EGYÉNI ALAPFELSZERELÉS

1. Egyéni alapfelszerelések.
2.   Világítóeszközök fajtái és összehasonlításuk.
3.   Világítással szemben támasztott követelmények és annak tervezése.
4.   A világítás környezetvédelmi szempontjai.

2.        EGYÉNI KIEGÉSZÍTÕ ÉS KOLLEKTÍV FELSZERELÉSEK  

5.   Egyéni kiegészítő felszerelések és azok tulajdonságai francia technika esetén.
6.   Ereszkedő és mászó eszközök, valamint azok csoportosítása.
7.   Kollektív felszerelések.
8.   Kötelek fajtái és tulajdonságai.
9.   A leggyakrabban használt csomók fajtái és tulajdonságaik.
10.    Karabinerek fajtái és tulajdonságaik.   

3.     AKNÁK, SZAKADÉKOK LEKÜZDÉSE  

11.    Aknák, szakadékok megközelítése. 
12.    Ereszkedés és átszerelés kötélen
13.    Mászás és átszerelés kötélen.
14.    Átszerelés egyéb akadályokon. (elhúzás, csomók)
15.    Közlekedés hágcsón, létrán és előre beépített barlangszakaszokon. 

III.   ÁLTALÁNOS ALAPISMERETEK 1.(BARLANGTUDOMÁNYOK)

  1. Földtani alapfogalmak. (A barlang fogalma, a Föld szerkezete, ásványok és kőzetek.)
  2. Kőzetek csoportosítása.
  3. Karbonátos kőzetek. A mészkő keletkezése és oldódása.
  4. Karsztosodás, karsztjelenségek, felszíni és felszínalatti karsztformák.
  5. Barlangok keletkezése és fajtái. A korrózió jelentősége a barlangok keletkezésében. (keveredési korrózió fogalma.)
  6. Víz útja a karsztban.
  7. Barlangi üledékek csoportosításai. Ásványkiválások, amiket óvunk.
  8. Barlangok élővilága. (növények és állatok)
  9. Barlangklimatológiai alapismeretek. Barlangterápia.
  10. Ember és a barlang. Magyarországi őskori leletek előfordulása. Régészet.
 IV.   ÁLTALÁNOS ALAPISMERETEK 2. (EGYÉB SZAKMAI ISMERETEK) 

  1. A barlangkutatás szervezeti felépítése.
  2. Barlangvédelem. Barlangok és a denevérek védelme. Veszélyeztető tényezők.
  3. Barlangfeltárási alapismeretek. (alkalmi részvétel feltárásban)
  4. A magyar barlangkutatás rövid története.
  5. Tájékozódás felszínen és barlangban. Térképezési alapismeretek. (jelkulcs)
  6. Magyarország karsztterületei, barlangjai. Barlangföldrajz.

Alapfokú tanfolyamok elméleti vizsgája: (központi vizsgáztatás) 

Írásbeli vizsga: időtartam 2 óra.
Mind a négy témából összesen kb. 20 kérdésre kell rövid választ adni.A vizsgakérdések gyűjteménye tájékoztatást ad a követelmények részleteiről.A kérdéseket és azok pontos részleteit a vizsgabizottság határozza meg alkalmanként, amit a vizsgát megelőzően a vizsgarendben rögzít.  

I.  BARLANGI TÚRA és BIZTONSÁGA   5 kérdés    70%
II. TECHNIKAI ALAPISMERETEK          5 kérdés    70%
III. ÁLTALÁNOS ALAPISMERETEK 1.    5 kérdés    60%
IV. ÁLTALÁNOS ALAPISMERETEK 2.   5 kérdés    60%                                             
                                                          20 kérdés    65 %  

Alapfokú barlangjáró tanfolyam gyakorlati vizsgakövetelmények.

BARLANGI TÚRA  

  1. Teljes egyéni alapfelszerelés hiánytalan és hibátlan megléte.
    (Y-szíjas sisak, üzembiztos fővilágítás, tartalékvilágítás,aláöltözet, egybeszabott overall, csizma, elsősegély csomag.)
  2. Önálló közlekedés könnyű és közepes nehézségű szakaszokon.
  3. Közlekedés, biztosítással közepesen nehéz szakaszokon. (saját bekötést tudni.)
  4. Defenzív biztosítás. Egymás segítése.
  5. Tájékozódás barlangban térkép alapján.

FÜGGŐLEGES TECHNIKA

  1. Teljes kiegészítő felszerelés hiánytalan megléte a vizsgán, helyesen beállítva.
  2. Bevezetőszár és kantár helyes használata.
  3. Haladás kötélen: ereszkedés – mászás
  4. Átszerelések: (le és fel) köztesen, csomón, elhúzáson, ereszkedésből mászásba.
  5. Csomók ismerete és megkötése. (perec, bulin, pruszik)
  6. Önbiztosítás. Közlekedés hágcsón és létrán.
  7. Tájékozódás térképpel felszínen és barlangban. (Tájoló alapszintű ismerete.)
  8. Teendők baleset esetén. Riasztás.

 Alapfokú tanfolyamok gyakorlati vizsgája: (központi vizsgáztatás)

A gyakorlati vizsga kötéltechnikai része sziklafalon vagy barlangban kialakított pályán történik.
A pálya tartalmaz kikötést fánál, beszállás a falba, legalább 4 db köztest, amiben 1-1db Y, elhúzás, oldalirányú elhúzás és normál átszerelés nitten található. A szakasz tetszőleges pontján, csomón kell átszerelni.
A pályát lefelé és felfelé meghatározott időn belül kell teljesíteni. Az idő meghatározásáról a pálya függvényében a vizsga és tanfolyamvezető egy átlagos, kényelmes és biztonságos haladási tempó alapján dönt. Vizsgáznak továbbá a csomók megkötéséből, valamint tájoló és térkép használatából.
A gyakorlati vizsga barlangtúra része egy olyan barlangban, barlangszakaszban lehet, ahol a túrázáskor előforduló mindennemű mozgásforma (terpeszmászás, traverzálás, szűkületek leküzdése,) bemutatható. Közepes nehézségű mászásra biztosítás mellett lehetőség kínálkozik.A vizsgáztató figyeli a vizsgázók egymásra történő odafigyelést, a defenzív biztosítást és szokatlan helyzetet produkál a vizsgázók provokálására és viselkedésének felmérésére. 

2.sz melléklet:

 

Barlangjáró Technikai I. tanfolyam elméleti követelmények.

I.  BARLANGI TÚRA és BIZTONSÁGA
  1. Esésviszony elmélete, veszélyes helyzetek, határértékek.
  2. A biztosítás fajtái és eszközei, alkalmazásuk módjai.
  3. Kötélről mentés.
  4. Szükséges teendők baleset esetén.
  5. Elsősegély alapismeretek.

II. TECHNIKAI ALAPISMERETEK:  

 

1.        EGYÉNI KIEGÉSZÍTÕ ÉS KOLLEKTÍV FELSZERELÉSEK  

  1. Egyéni kiegészítő felszerelések és azok tulajdonságai, beállításuk.
  2. Ereszkedő és mászó eszközök, valamint azok csoportosítása, összehasonlítása, mászási módozatok.
  3. Kollektív felszerelések, karbantartásuk.
  4. Kötelek fajtái és tulajdonságai. Terhelhetőségük, felhasználási területük.
  5. Csomók fajtái, terhelhetőségük, felhasználási területük.
  6. Karabinerek, csigák fajtái és tulajdonságaik, terhelhetőségük, felhasználási területük.

2.     AKNÁK, SZAKADÉKOK LEKÜZDÉSE  

  1. Ereszkedés és mászás, átszerelés kikötésen, csomón, elhúzáson, feszes kötélen stb.
  2. Közlekedés különböző technikákkal feszes, laza, ferde kötélhídon, „majomhídon” .
  3. Haladás rosszul beszerelt kötélpályán.
  4. Közlekedés hágcsón, létrán, drótkötélen és előre beépített barlangszakaszokon.
  5. Szükségmegoldások („B” verziós módszerek).
  6. Dülfer, rappel.
  7. Húzórendszerek.

Barlangjáró Technikai I.  tanfolyam gyakorlati követelmények.

BARLANGI TÚRA   

  1. Teljes egyéni alap és kiegészítő felszerelés hiánytalan és hibátlan megléte.
  2. Önálló közlekedés közepes nehézségű szakaszokon beggel.
  3. Közlekedés, biztosítással nehéz szakaszokon.
  4. Defenzív biztosítás. Egymás segítése.
  5. Másodmászó biztosítása több módszerrel.
  6. Előmászó biztosítása.
  7. Hiba felismerési készség. (Kikötési pont, karabiner ellenőrzése, kötélhibák és megoldásuk.)

FÜGGŐLEGES TECHNIKA

  1. Teljes kiegészítő felszerelés hiánytalan megléte a vizsgán, helyesen beállítva.
  2. Ereszkedés és mászás, átszerelés kikötésen, csomón, elhúzáson, feszes kötélen stb.
  3. Közlekedés különböző technikákkal feszes, laza, ferde kötélhídon, „majomhídon” .
  4. Haladás rosszul beszerelt kötélpályán.
  5. Közlekedés hágcsón, létrán, drótkötélen és előre beépített barlangszakaszokon.
  6. Szükségmegoldások („B” verziós módszerek).
  7. Dülfer, rappel.
  8. Kötélről mentés időre.
  9. Húzórendszerek.
  10. Csomók ismerete és megkötése.
  11. Ereszkedés, mászás, átszerelés nem francia technikát alkalmazva, attól eltérő felszereléssel.

 Technikai I. tanfolyamok gyakorlati vizsgája: (központi vizsgáztatás)

A gyakorlati vizsga kötéltechnikai része sziklafalon zajlik.A pályát lefelé és felfelé meghatározott időn belül kell teljesíteni. Az idő meghatározásáról a pálya függvényében a vizsgavezető egy átlagos, kényelmes és biztonságos haladási tempó alapján dönt.
Barlangban megfelelő tempójú haladás beggel közepes nehézségű terepen.
Biztosítás mellett nehéz szabadmászás (a vizsgázók egymást biztosítják).
Vizsgáznak továbbá a csomók megkötéséből. A vizsgáztató figyeli a vizsgázók egymásra történő odafigyelést, a defenzív biztosítást. 

3.sz melléklet:

 

Tanfolyamok szervezésének feltételei:

 Alapfok

A bejegyzés trackback címe:

https://greengirl.blog.hu/api/trackback/id/tr334350151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása