GreenGirl

Természetről... Barlangokról... Hegyekről... Növényekről... Állatokról... Mindennapokról...
Kék... akarom mondani Zölden :)

Facebook

Barlangi túrázás szakmai szabályzata

2012.03.30. 14:51 - Ashni87

Címkék: szabályzat barlang természetbarát barlangász

MKBT oldalról emeltem át a hírt.

A Barlangi Túrázás Szakmai Szabályzata - 2012.

2012.03.28.

A Magyar Természetbarát Szövetség Barlang Bizottság 2012. március 1-i ülésén módosította az általa 1983-ban kiadott biztonsági szabályzatot.



Rövid indoklás

Az eredetileg kiadott biztonsági szabályzat utóbb néhány pontban ellentmondásba került „a barlangok nyilvántartásáról, a barlangok látogatásának és kutatásának egyes feltételeiről, valamint a barlangok kiépítéséről” szóló 13/1998. (V. 6.) KTM rendelet (a továbbiakban: Rendelet) egyes rendelkezéseivel. E jogszabállyal történő harmonizáció eddig nem valósult meg. Néhány területen megváltoztak a körülmények is, így a szabályzat oda vonatkozó rendelkezései sem állták már meg a helyüket. Kiemelendő a „Teendők barlangi balesetek alkalmával” című fejezet, amelyet a 2010 márciusában megszületett Barlangi Mentés Szakmai Szabályzata felülírt, egyben feleslegessé tett. (Utóbbi szabályzatot a magyarországi barlangi mentőszolgálatok fogadták el, az MKBT és az MTSz Barlang Bizottság támogatásával, a KvVM egyetértésével.)
Bár az eredeti biztonsági szabályzat igen időtállónak bizonyult, az említett okok miatti minimális formai korrekciókkal ma is megállja a helyét, esedékessé vált a korszerűsítése. Mivel a Rendeletben megjelent jogalkotói iránymutatás a vonatkozó szakmai anyagok állami elismeréséhez a barlangkutatás, a barlangi túrázás és a barlangi mentés szervezeteinek egyetértését célozta, a jövendő biztonsági szabályzatot a felsorolt területek országos szervezeteinek együttműködésével szeretnénk kiadni, amelyek előzetesen lefolytatnák a működési körükön belüli társadalmi, szakmai egyeztetéseket. Jelen módosítások azonban az eredeti szabályzat tartalmi kérdéseit nem érintik, kizárólag az elengedhetetlen jogharmonizáció és a kompatibilitás céljait szolgáló technikai megoldásokra szorítkoznak, az MTSz Barlang Bizottság e számára kötelezettségként jelentkező feladatot a saját hatáskörében is végrehajthatta.

LINK AZ ÚJ SZABÁLYZATRA!

A bejegyzés trackback címe:

https://greengirl.blog.hu/api/trackback/id/tr234350269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása